2024. augusztus 11., vasárnap

Tyrant Moon - Eternal Nightfall (2021)

A svéd one-man band esetében nagyon is igaz az az elgondolás, hogy amilyen egyszerű annyira jó. Lassú tempóban prezentált atmoszférikus black metal. Kellően sötét tónusok kísérik végig az albumot. Már, már meditatív szinten. Itt persze senki se gondoljon valami dark ambientbe oltott metalra. Ez nem az a  "most nyugi van" zene. Ez metal.

Bitcheater - Worship of Satan (2021)

Occult doom hatásokkal gyönyörűen átszőtt heavy metal egyenesen japánból. Yasuyuki Suzuki-t az underground harcosok már jól ismerhetik a Barbatos vagy éppen az Abigail kapcsán. Itt sem okoz csalódást.

A Total Därkness Propaganda-nál kazettán beszerezheted.

Werendia - Urheimat (2021)

Epikus és nagyívű atmoszférikus black metal svédországból. Bár dalszöveg az nincs , de az eddigi és a mostani kiadvány címei a skandináv történelemre utalnak/utalhatnak.

Zawrat - The Flames of the Spiritual Quest, EP (2019)

Glomor ( egy ideig Joe Knight néven a Cryptworm dobosa)  a mára már megszüntetett projektjének kislemezéről szól eme rövid írás.

Elsőre még jónak is tűnne a produkció minden hibája ellenére. De, és ugye ez a "de" bizony túlzottan sokat takar. A már meglévő zenei sávra/sávokra mintha csak oda lenne ragasztva az ének sávja ami sehogy sem illeszkedik az egészbe. Egy másik teremtményénél ( Haunted Sanity) a Gyötrelemmel közös spliten legalább ez nem volt érezhető. A Haunted Sanity után ez már zenei fejlődés is lehetne. Sajnos a középszerű produkció elveszi a reményt, hogy lehetett volna jobb is. Kár, mert ha jobban át lett volna gondolva még meg is jegyezném a Zawrat nevet.

Impure Declaration - No Paths, No Guide, EP (2018)

A lengyel csapat masszív erővel ostromolja death/doom költőien mélységes magasságait. Az első, bemutatkozó kislemezük súlyos lett. Ezek után kétség sem férhet hozzá, hogy csak ajánlani tudom a három dalos anyagot.

Tomb Portal - Enthanatogen (2024)

A jól sikerült demó után itt az első album album a Bone Chapel Collective soraiba tartozó entitástól. A minőségi zene mellett a tökéletes grafika is szót érdemel. Ami a  Grafit és Hamu munkája